鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 9650|回復: 19

中藥朱古力

10月 19日 星期四 05:10AM【明報專訊】余仁生周二在新加坡宣布推出中藥朱古力。該公司希望新食品能迎合歐美消費者口味,推廣中藥市場。  
(法新社)
中藥朱古力食咗會唔會肥o架,係唔係當酒心咁,變咗紅棗朱古力,元肉朱古力...
巧克力的成份和甜味應該會影響藥效吧?

說到推廣中藥市場
我曾經想過
也許推出治牙肉腫痛的清熱牙膏、治暗瘡的去濕清熱暗瘡膏或不同功效的中藥面膜
可以大撈一筆
原帖由 小然 於 2006-11-24 11:04 AM 發表

也許推出治牙肉腫痛的清熱牙膏、治暗瘡的去濕清熱暗瘡膏或不同功效的中藥面膜
可以大撈一筆 ...

這些現在都有的。
中藥朱古力一定很難吃
不如中藥果凍 , 好似龜苓糕 , 應該比較易入口些
我想問下d新聞可唔可以打番個年份上去同埋加番張圖片?

前者n年後睇番都知是幾時的news,後者應該本來有圖片的吧....這樣得一句文字很難想像
原帖由 小然 於 2006-11-24 11:04 AM 發表
巧克力的成份和甜味應該會影響藥效吧?

說到推廣中藥市場
我曾經想過
可以大撈一筆 ...

牙膏,國內有隻兩面針牙膏,不過不知道是否清熱解毒。
面膜,在中醫外科試過敷,效果幾好。
而且國內中醫藥學院有個美容系,學生學習也是要學幫人敷面膜,男生都要學的。
原帖由 rain 於 2006-11-25 01:02 AM 發表
我想問下d新聞可唔可以打番個年份上去同埋加番張圖片?

前者n年後睇番都知是幾時的news,後者應該本來有圖片的吧....這樣得一句文字很難想像

所有都有時間,不知你是眼太大還是太小。
原帖由 Kevin 於 2006-11-25 02:35 AM 發表

所有都有時間,不知你是眼太大還是太小。

咩呀~~~年份喎

你發帖那個年份就當是news發佈的年份咩???
在新聞區,總不會有人弱智到認為是去年或者明年或者相距更遠的時間吧?