鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
樓主: ognil

中風

我日日都有打字8小時, 拜以前的手指功力, 又快又準, kaka
我估我無名指既力度超過一般人食指同中指之力。
seasons 發表於 2009-9-21 11:35 AM

你真係可以稱得上是職業“打手”啊!
其實, 每日用電腦都可以操練手指, 不過無琴鍵咁用力. 我年代沒有電動打字機或電腦, 只有 manual 打字機, 都可以操練手指嘅
muslover 發表於 2009-9-21 02:34 PM

打manual機,
你乜野年代架?
唔好“作大”你既年紀啊!
21# nastsin

KEKEKEKEKE, 以我既功力, 可以贏打字比賽
打manual機,
你乜野年代架?
唔好“作大”你既年紀啊!

nastsin 發表於 2009-9-21 02:56 PM

年紀是女人的大秘密 , 我個年代有隻 audio typing machine, 中文打字機, 你地邊個會見過聽過 ?
21# nastsin

seasons 發表於 2009-9-21 03:14 PM

你指中文打字, 定英文打字先 ?
年紀是女人的大秘密 , 我個年代有隻 audio typing machine, 中文打字機, 你地邊個會見過聽過 ?
muslover 發表於 2009-9-21 03:47 PM

咁古老的東西真係無聽過又無見過啊!
你真係好有“資歷”啊!
應該叫聲你前輩!

想問問,
點樣audio的?
有無照片可以上傳上來給大家看看呢!前輩!
21# nastsin

seasons 發表於 2009-9-21 03:14 PM

真係咁厲害?!
你有無計過一分鐘可以打幾多個字呢?
前陣子有個外國女人,
打字快到入了健力士呢!
23# seasons

你打倉頡的嗎?
相片就無, 但係我可以解釋.  audio typing machine 像 dictaphone, 可放入 cassette 帶, 有耳筒有腳踏.  以前未有電腦只有打字機, office 老板係吾識自己打字嘅, 通常老板錄左英文書寫的信件文章, 或者開會錄左詳細交談, 交俾助手用 audio typing machine, 好似聽 cassette 帶咁, 帶住 headphone 吾會嘈住 office 同事, 另外有腳踏, 一面聽住一面打字, 可隨時停隨時重覆收聽, 以便用打字機將錄音打印出來.
相片就無, 但係我可以解釋.  audio typing machine 像 dictaphone, 可放入 cassette 帶, 有耳筒有腳踏.  以前未有電腦只有打字機, office 老板係吾識自己打字嘅, 通常老板錄左英文書寫的信件文章, 或者開會錄左詳細 ...
muslover 發表於 2009-9-21 04:54 PM

大開眼界!
感激!
前輩!