鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
樓主: py4t

[分享] 似是而非的六大飲食思迷

真係好抵玩啊!
10# Kevin
唔用鮮奶用豆漿得唔得呀?
根據說明,豆漿是可以的,但是要放涼到40%以下才可能做。
我自己沒試過。
13# Kevin
部酸奶機在那兒有得買呀?
我是在淘寶網買的。
原來我吾夠錢, 無得睇添

我和媽媽年半前在 city sup?? (Time Sq??) 購買的
yogurt maker HK$80 yogurt 粉末 HK$40 / 240g
yogurt 粉末買10 送 1包 有30多種味道 有 reduced fat
eg : peach vanilla boysenberry cherry nectarine
Greek'n honey raspberry banana strawberry mango
make in new zealand by EASiYO www.easiyo.com
每次做可以供給 4~5人食用 她教我下午做 12小時後完成
擺放入雪櫃 明天早上食用 天天有便便 皮膚好的

評分

參與人數 1金錢 +5 收起 理由
nastsin + 5 鼓勵!

查看全部評分

15# Kevin
點解部機個樣咁似電飯煲?
17# fendifendi
等我得閒落銅鑼灣睇吓先!

我和媽媽年半前在 city sup?? (Time Sq??) 購買的
yogurt maker HK$80 yogurt 粉末 HK$40 / 240g
yogurt 粉末買10 送 1包 有30多種味道 有 reduced fat
eg : peach vanilla boysenberry cherry nectarine
Gre ...
fendifendi 發表於 2009-9-14 04:40 PM

這個有兩個問題:
1. 這個其實是用奶粉來做乳酪。我是不喜歡奶粉的,然後還有雜七雜八的各種味道、Low fat什麼的,有點像標榜用有機黃豆釀製但添加防腐劑的醬油一樣。

2. 由於用熱水作為熱源,恆溫性不好,發酵菌無法在最優的環境下發酵。