鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 2854|回復: 6

助人

頭先去飲茶既時候,見到一對外國遊客響度研究張點心紙,觀察左一陣發覺佢地睇唔明張野寫乜,部長又唔係好識英文,搞左好耐都嗌唔到野食。

我想行過去睇下幫唔幫到佢地,但又覺得咁做好唐突,猶豫左好耐最後都冇幫到。

宜家諗起佢地又唔識中文又冇人幫佢地,我好有罪惡感
算啦 ~~~~ 唔好唔開心 , 下次再幫過其他人啦
不過我平日遇到這些情況我是會幫的 , 因為我在外地也受過別人的幫助 ,
這是應該做的事啊
沒必要為這些事情覺得難過,
每天在我們身邊發生的事情很多,
總不能每事我們都去管的。
讓他們感受一下不懂外國語言的情況,
亦不失是一個經驗,
加上他們亦非小孩,
應該懂得照顧自己及為自己的行為負責的。
能幫當然是好的,
但不幫也沒錯。

放輕鬆點吧!
年輕人,
還有很多事情等著你呢!
其實理性上我好清楚唔幫人最多只係唔好,唔會係衰,但知易行難,罪惡感要走黎探我都冇辦法
如你有咁o既唸法,咁你也要留意,如果你日後想當中醫,到時你心想幫病人,郤不效,你要有準備要面對那份不安感.
原帖由 KEC 於 2007-4-26 10:31 PM 發表
如你有咁o既唸法,咁你也要留意,如果你日後想當中醫,到時你心想幫病人,郤不效,你要有準備要面對那份不安感.

如果病人左食幾服藥都完全冇效果我一定會好不安,尤其病人經濟狀況一般既話

不過反面去睇,「怕罪惡感」都算一種推動力既...
是一種推動力,但疾病+體質+環境+七情+調摄,令疾病變得很複雜.有時就算你花盡心思,沒改實就是沒改善,那種不安除了是病人經濟富貧環境之外,眼見病人仍受病苦或病患加重,會甚為不安,而且自己的自信也會受打擊,患得患失.所以如果你要當中醫,要有承受不少壓力的心理準備.