鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 2918|回復: 4

置業家居

因現居租金上脹,有置業的打算,太貴的新房子買不起,想找間心水舊樓(或唐樓),不過原來買樓要唸好多嘢要留意很多事情,好煩.各位好友有否甚麼買(舊)樓心得/要留意事項請提點一下我.謝謝.
近來事多,身體又差了,很多事情排著要做,花心神.不知該如何安排好時間,假期休息時間少,心就更悶,真係好煩好煩,覺得自己快要垮倒了.
保重啊!
可考慮買居屋,
二手的不會太貴!
我昨天聽收音機的一個節目, 係講下一d關於追數公司電話騷擾的問題, 入面提到一點就係買二手樓時, 都要睇下上一手有無借貸的問題未解決, 因為佢地可能會用平d的價格吸引買家, 但是脫手後可能都唔還錢, 所以追數就會上來找你!
我見你問就要提下你! 佢地話要查這些資料係要俾錢的, 不過俾邊個查就唔知啦!

而其他的注意事項就好似係間屋d結構有無問題, 這個應該會易查d, 因為好多時d舊樓都要夾錢維修, 咁你到時入住後仲要成日話要維修都幾煩!
買二手樓要去 " 田土廳 " 查下所買單位的歷史 , 可以知道是否有人在樓中 " 死 " 過 , 或有什麼案件發生過, 另最好在下大雨時去看屋 , 因可以知道有沒有漏水的情況 , 也要check 下大廈是否已維修 , 及有沒有官司 , 因如有官司業主是要夾錢的 , 所以用點時間來查 , 不要草率
多謝各位的提點,我也知道置業不是草率的事要好細心去考慮多方面的情況.