鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
返回列表 發新帖
樓主: dingdang

[分享] 感冒飲食禁忌

不太同意這說法,
照理小孩的大便顏色不會因為用不同的煲而出現異樣,
相信大便成灰色是另有原因,
可能跟食物的關係比較大。
如果個煲的釋出物足以影響小孩大便的顏色,
相信沒有人會再用!

至於小然兄的方法,
正如他說,
除非你家的煲是比較大,
同時你又不停在“睇火”,
否則會滾到一地都係。
不信,
就試就知。

要粥煲得靚,
是要很用心機的。
可以這樣說,
煲粥難過煮飯!
食物 ?? 她只是吃白飯仔的 , 沒有其他可吃 , 妹妹對BB 的食物很緊張 , 所以沒有其他食物的 ,
應不是食物問題
回應題目:"感冒飲食禁忌"
我有一次睇一個教整野食的節目, 那一集係一個意大利人教煮野食, 我記得佢講咗一句:"意大利人通常係感冒的時候吃雞, 因為雞含有豐富的蛋白質, 對於抗病毒大有益處!" 不過我屋企一直都係話感冒唔吃得雞的! 在我讀內經我時候, 我記得有一句係叫"食肉則复", 我唔係好記得全句係乜, 不過意思大致上都係話感邪後, 飲食都要清淡d, 如果吃肉的話, 病邪就會難以祛除, 或會助長病邪的力量!

評分

參與人數 1金錢 +5 收起 理由
KEC + 5 賞想分享

查看全部評分

有一位開食店的友人告訴我,煮粥要先煲好熱水然後再放米來煮.可放一些腐竹就可令粥更”綿”.
當煮皮疍粥時,我會先切好皮疍放入米中加少少冷水泡一下,煮出來的粥會較綿.

評分

參與人數 1金錢 +5 收起 理由
Kevin + 5

查看全部評分

謝謝以上各位 , 但我很咳 , 能加腐竹嗎 ?
聽講加滴油唔會滾寫~!!!!!!
原帖由 djhff 於 2007-7-9 10:23 PM 發表
聽講加滴油唔會滾寫~!!!!!!

如果大火煲,一樣會滾瀉!
要唔滾瀉,
只有一個方法,
用慢火煲!