鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 2830|回復: 9

請病假

好病呀
好想明天請病假 , 但是我知道只要我一提出一定被主任罵死 ,
我上次只是請 10 分鐘 假去看病已被她問長問短 ,
差點去不成 ,
今次真是不敢想像
你“又”病?!
唉!
快的找他、她吧!
這個星期已見了三次 , 明天又見了
今次真是大件事 , 高燒 → 低燒已幾天啊
不過我已請了假 , 主任還說 : 我知你好病 , 但你 d 嘢做好未 ? 你交比 x x 帶回來啦 !
病仲要追報告 ~~~~~ 真是
真係有D慘不忍睹.
你還有大假嗎?我想沒有假期休息會減慢你的康服進度.
多多保重
雖然個主任係無良左d
但主任都有主任難處既
原諒佢啦

(你果間係教會學校黎架喎,主任有冇信教?)
謝謝你們
我沒有大假的 , 但5/4-15/4開始放復活節假
我主任她是教友 , 她在放工後是 200 % 大好人
但工作時就 , 不過她有一個好處是光明磊落 , 不像另一個時時表面和氣但背面就另一個樣
所以我都係 buy 那個兇惡的主任多d
我有個老師都係咁
上堂一有人做錯事就惡到嚇死人
但係落左堂之後就好NICE
我F.1果時覺得佢好奇怪
慢慢大個先明其實係佢既教學方式
立威信、嚴賞罰
學生就唔敢唔比心機

所以其實惡都可以係一種認真工作既表現
我也很認真的 , 但要惡 ~~~~~ 有點難 , 我怕小朋友哭啊
所以 d 同事成日話我比人恰 ,
不過比人罵比人恰我也不入肉 , 因為我是樂觀的傻瓜
原帖由 dingdang 於 2007-3-25 10:51 PM 發表
我也很認真的 , 但要惡 ~~~~~ 有點難 , 我怕小朋友哭啊
所以 d 同事成日話我比人恰 ,
不過比人罵比人恰我也不入肉 , 因為我是樂觀的傻瓜

惡係其中一種表現姐
更何況中學同幼稚園學野方法都唔同

另外
雖然我都有保護自己既方法
但一定唔會做主動損人既事
所以有時都會比人話我唔識上位(其實係唔願意用果種方法上)
不過有一句說話講得非常非常好
「人善人欺天不欺,人惡人怕天不怕」
做野最緊要對得往天地良心
有時可能會吃虧
但有D野係值得堅持既

記得唔好放棄

終於鼓起勇氣請了三天病假 , 雖然隔著電話也可以想像到主任的表情
但希望在星期四前退燒 , 星期四便可回去了 ,
我最對唔住是我的同房老師 , 因為她要代課 , 上/下午的上課真是很累 ,
我一定要好好報答她
另必須謝謝 2 位醫師為我治病啊 , 當然我也會好好報答啦 , 到時大家有空一起出來聚聚啦