鳴醫軒 / MedYeah!

搜索
查看: 2879|回復: 7

在家中預備執業考試

好悶啊!
仲有好多未溫啊!!!!! 要我自發咁拿起本書來讀, 真係好困難, 因為一對住本書我就開始眼瞓
不過我發現我讀咗o個d都有好多都唔記得, 好似好無效率咁!
有無人可以俾d意見我啊? 我唔想"肥佬"啊!
考試並不難。基本上若你讀了多年書,『肥的』多是運氣問題。
我從不溫書 , 只靠平日留心聽老師講書 ,
如果我不合格便代表我上那科時不留心
上堂留心好緊要
我自己基本上預習一次,上堂聽一次,之後再溫一次,到EXAM就覆睇一次就可以幾好
當然如果想高分就要做練習啦

(我唔係講緊執業試= =")
不過有些科無論我點努力也不會有好成績的 , 例如 : 數學
因為實在係離開了學堂太耐了, 所以我有好多野就算上堂好留心聽都好, 宜家可能剩返五六成!

讀到幾多就幾多啦!
我有一個心得但不知對大家有沒有用 ,
我除了留心聽書外 , 在課堂最好不要狂抄 NOTES ,
因為你掛住抄一定聽唔到老師講咩 !
回家還會將老師說的默出來 , 只要你默得出便可以了
不過我有一個好特殊的技能是 : 聽 , 抄  , 做一些無關係的事 及 回答老師的問題 ( 只要不停回答便可加深概念 ) 我的技能是一心幾用 , 不是人人也可 , 所以通常我只叫人留心聽書便可了
預祝成功!

找些雞精習題看看,
有空發些問題上來討論,
這樣一定會有幫助。